недеља, 04. октобар 2015.

Европски дан језика 2015.


Желећи да очува веома богату баштину Савет Европе донео је одлуку да се од 2001. године 26. септембар обележава као Европски дан језика. Овај изузетно значајан дан постао је традиција у нашој школи, јер га обележавамо више од једне деценије. Ове године је програм прославе био најсадржајнији до сада и укључио је велики број ученика, наставника и њихових активности.Традиционалној приредби по први пут претходила је изложба штандова, на којима су представљене различите европске земље, њихова култура, знаменитости и језици. Ученици виших разреда су уз помоћ наставника страних језика на штандовима представили Енглеску, Немачку, Француску, Швајцарску, Италију и Аустрију, на којима су посетиоци могли да се информишу о споменутим земљама, добију заставице, уче пословице и испробају традиционалне специјалитете. Визуелном идентитету штандова велики допринос дао је и наставник ликовне културе Дарко Димитријевић.
Ученици четвртог разреда су са учитељицом Милијаном указали на значај очувања српског језика и културе, а њихов штанд обиловао је специјалитетима из различитих крајева наше земље, те је тако привукао и највећу пажњу најмлађих посетилаца.Приредбу су отворили наши најмлађи ученици, прваци. Уна Милентијевић певала је песму из цртаног филма ,,Frozen”, уз вокалну подршку ученица II/1 и кореографију ученика I/1, маскираних у 20 симпатичних Олафа.


Уследило је изражајно и запажено рецитовање на немачком и енглеском језику, ученика 6. и 8. разреда, а кратким скечом ученици из Брзана дочарали су нам митолошка створења и испричали кратку причу о сваком од њих.

Да је учење помоћу музике један од најбољих начина да се усвоји страни језик. показале су и ученице Теодора Димић и Александра Миловановић извођењем песме ,,Someone like you” коју оригинално изводи популарна Адел, док је ученица Марија Петронијевић својим изузетним гласом дочарала песму на немачком ,,Vergessen zu vergessen”.Колико је важно познавање страних језика у свакодневним ситуацијама, показали су нам чланови драмске секције наше школе у сарадњи са наставницом Анђелком Јанковић, скечом који на шаљив начин говори о невољама које вас могу снаћи, ако нисте добар и вешт познавалац страних језика. Овај скеч привукао је велику пажњу публике, која је ове године била можда и најбројнија до сада. Осим ученика, наставника, директора и осталих запослених у школи, међу публиком било је и доста родитеља, а својом посетом част су нам указали и ученици средње школе у Баточини, које су организовано са својим професорима српског и страних језика дошли да нас подрже.Читава прослава била је јако успешна и на леп начин је обележила не само Европски дан језика већ и почетак школске године, али нам уједно задала и тежак задатак да следеће године будемо још креативнији и да укључимо још већи број учесника.


Чланови стручног већа за стране језике


Нема коментара:

Постави коментар